کانال یوتیوب پرشیالرن کانال یوتیوب پرشیالرن

پرورش و زمان سمپاشی درخت گیلاس

0

نام علمی درخت گیلاس Prunus avium و نام علمی درخت آلبالو Prunus cerasus می باشد که هر دو درخت نام برده جز تیره ی rosaceae هستند. روش پرورش و نیاز های محیطی هر دو درخت مذکور به یک صورت می باشد. درختان آلبالو و گیلاس دارای میوه ی گوشتدار و محتوی یک هسته هستند. گلهای آنها منظم و دارای گونه های متعدد بوده که در سراسر ایران پراکنده می باشند.

شرایط آب و هوایی درخت گیلاس

آب و هوای مناسب برای کاشت درخت گیلاس
آب و هوای مناسب برای کاشت درخت گیلاس

سطح پراکندگی و انتشار کاشت درخت میوه گیلاس و آلبالو بسیار وسیع می باشد. به عبارتی می توان گفت که این درختان در آب و هوای گرم و معتدل سرد، در هر دو حالت سبز شده و تولید محصول کافی را انجام می دهد.

با این حال بهترین شرایط آب و هوایی برای کاشت و پرورش درخت گیلاس جهت احداث باغ میوه، نقاط سرد معتدل مانند نواحی کوهستان می باشد.

خاک مناسب برای پرورش درخت آلبالو

درخت آلبالو و گیلاس توانایی رشد در هر نوع بافت خاکی را دارا هستند و تنها در زمین های رسی بسیار مرطوب و همچنین زمین های بسیار خشک، رشد کافی را نداشته و تولید محصول در آنها دچار مشکل می شود.

این درختان را می توان به هر شیوه ای پرورش داد و در فرمهای پهن، از کاشت آنها رو به جنوب یعنی نقاطی که در مقابل آفتاب قرار می گیرد، می بایست خودداری نمود.

آبیاری درخت آلبالو و گیلاس

زمان آبیاری درختان میوه آلبالو و یا گیلاس را نمی توان بر اساس یک دستورالعمل مشخص، معین نمود با این حال تنها می توان با بررسی میزان رطوبت در عمق های مختلف خاک و تطبیق آن با وضع درختان، به بهترین زمان آبیاری دست پیدا کرد.

آنچه که در آبیاری آلبالو و گیلاس حائز اهمیت می باشد آن است که یک آبیاری به شکل کامل (سیر) با فاصله ی طولانی نسبت به یک آبیاری نیم سیر و زود به زود، ارجحیت دارد (درست همانند آبیاری درخت سیب).

دلیل آبیاری به شیوه ی عمیق آن است که آنقدر آب داده شود که خاک تا عمقی که به وسیله ریشه های درخت آلبالو و گیلاس اشغال شده است، سیراب شود در نتیجه می توان گفت با این تفاصیل آبیاری سطحی هرگز مناسب درختان مذکور نبوده و غالبا توسط علف های هرز و یا تبخیر از بین می رود.

تکثیر درختان آلبالو و گیلاس

تکثیر درخت آلبالو و گیلاس
تکثیر درخت آلبالو و گیلاس

معمولا گیلاس و آلبالو را به وسیله بذر و پیوند تکثیر می نمایند و واریته هایی از درخت آلبالو وجود دارد که می توان آنها را به طریق پاجوش، تکثیر نمود. برای پیوند درخت گیلاس بهترین پایه محلب C.mahleb می باشد که آن را آلبالو تلخه می نامند.

برای پیوند گیلاس و یا آلبالو از پیوند شکمی، شکافی و پیوند انگلیسی از انواع پیوند درختان میوه استفاده می کنند و پیوند به روش شکمی از سایر پیوندها، در ارتباط با درخت آلبالو و گیلاس رواج بیشتری دارد.

برای پیوند شکمی باید در اوایل شهریور اقدام شود و در حالتی که اگر پایه از بذر به عمل آمده باشد و آلبالو از نوع تلخه باشد، می بایست یک ماه دیرتر یعنی در ماه مهر، اقدام به انجام این امر نمود. در بخشی از انواع گیلاس های خارجی، باید همیشه و حتما نزدیک به سطح زمین یعنی در فاصله ی 10 تا 15 سانتی متری عمل پیوند انجام شود.

در ارتباط با پیوند انگلیسی باید به این نکته توجه داشت که هرگاه عمل پیوند از اواخر شهریور تا اواسط مهرماه انجام بگیرد، بهترین نتیجه حاصل خواهد شد.

پایه

درخت آلبالو و گیلاس را روی انواع مختلف آلبالو پیوند می نمایند و در ایران بهترین پایه به طوری که بدان اشاره شد، پایه ی آلبالو تلخه (محلب) می باشد و آلبالو های معمولی و مخصوصا درختانی که میوه ی آنها ریز و ترش می باشد، به عنوان پایه دارای نتیجه ی نسبتا خوبی هستند.

فرم های مختلف درختان گیلاس و آلبالو

بهترین فرم برای گیلاس و آلبالو، پابلند و یا نیمه بلند می باشد و در محل هایی که شرایط نوری به شکل سایه آفتاب می باشد می توان گیلاس را به فرم پهن تربیت نموده و به نتیجه ی دلخواه از آن رسید که البته فرم پهن برای گیلاس، بسیار نادر می باشد.

هرس درخت آلبالو و گیلاس

هرس درخت آلبالو و گیلاس
هرس درخت آلبالو و گیلاس

فرم های پابلند و یا نیمه بلند درخت آلبالو و یا گیلاس را معمولا با لوازم باغبانی هرس نمی کنند و تنها سعی بر آن است که تاج درخت دارای شکل مرتب و منظمی شود و شاخه های زائد در آن حذف شود.

در تربیت و پروش گیلاس تنها به دو مرتبه هرس درخت گیلاس اکتفا می نمایند که این دو هرس نیز، برای ایجاد شاخه های اصلی می باشد.

فاصله ی بین درختان گیلاس و آلبالو

درختان پابلند را به فاصله 5 تا 6 متر از یکدیگر کاشت می کنند. این فاصله برای درختان نیمه پابلند 4 تا 5 متر و درختانی که به شکل پهن تربیت شده اند، در حدود 4 متر می باشد.

زمان سمپاشی درخت گیلاس

زمان سمپاشی درخت گیلاس
زمان سمپاشی درخت گیلاس

برای زمان سمپاشی درخت گیلاس می توان گفت درخت مذکور علاوه بر آفات عمومی که قبلا در مقالات سایت پرشیالرن به آنها اشاره شده، دارای آفت خاصی است که نام آن مگس گیلاس می باشد و آفت مذکور، از آفات مهم درخت گیلاس و آلبالو بوده که در اکثر نقاط کشور انتشار دارد و خسارت آن در بعضی سال ها به حدی است که تا 75 درصد میوه ها دارای کرم شده و از ارزش آنها به طور محسوس کاسته می شود.

خسارت این آفت به وسیله ی کرم متوجه میوه شده و حشره ی بالغ، در زیر پوست میوه ی درخت گیلاس و آلبالو تخم ریزی می کند. کرم هایی که از تخم خارج می شوند از گوشت میوه تغذیه کرده و میوه را فاسد و نامرغوب می سازند. خسارت این آفت بیشتر متوجه انواع دیررس می باشد.

روش مبارزه و سمپاشی درخت گیلاس

سمپاشی درخت گیلاس
سمپاشی درخت گیلاس

روش مبارزه علیه مگس درخت گیلاس بسیار آسان است و دانستن زمان سمپاشی درخت گیلاس فوق العاده حائز اهمیت می باشد و باید این مبارزه در تمام باغات یک منطقه به صورت عمومی صورت پذیرد.

  • در اسفندماه می بایست به خاک باغ و اطراف درختان آلبالو و گیلاس به اندازه ی 4 کیلوگرم در هکتار از سم دی آلدرین داده (روی خاک پاشیده شود) و سپس زمین را شخم و آبیاری نمایند.
  • و سپس در اواسط بهار قبل از تخم ریزی که مصادف با رنگ انداختن میوه است، از سم دیازینون 20 درصد با دوز 200 گرم در 100 لیتر آب و یا سم مالاتیون 50 درصد، استفاده شود (به صورت محلول بر روی درخت سم پاشی شود).

لازم به ذکر است در سمپاشی درخت گیلاس همانند سایر موارد باید احتیاطات لازم انجام شود.

در پایان اگر شما عزیزان هم در زمینه ی پرورش و نگهداری درختان گیلاس و آلبالو و همچنین زمان سم پاشی درخت گیلاس سوال و تجربه ای دارید آن را با ما به اشتراک بگذارید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل امتیازات: 65 میانگین امتیازات: 3.4]

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

جهت ارائه تجربه کاربری بهتر Cookie های شما را ذخیره می کنیم. در صورتی که مایل هستید دکمه "موافقم" را انتخاب نمایید. موافقم ادامه

Privacy & Cookies Policy