کانال یوتیوب پرشیالرن کانال یوتیوب پرشیالرن

همه چیز در مورد درخت خرمالو + آموزش کاشت و پیوند درخت خرمالو

19

نام علمی خرمالو Diospyros kaki و از تیره ی Elenaceae می باشد. درخت و یا درختچه ی خرمالو به لحاظ ارتفاع متوسط بوده و گل های آن بر دو نوع نر و ماده بر روی دو پایه جداگانه است و میوه ی آن خوشرنگ، خوش طعم و دارای تانن و اندوخته هایی از مواد قندی است.

مبدا خرمالو از چین و ژاپن می باشد و کاشت و پرورش آن مدت هاست که در ایران رواج پیدا کرده است. نوع پرورش یافته ی آن دارای میوه ی نارنجی خوشرنگ و شبیه به گوجه فرنگی و فاقد هسته و دارای پوست نازک است.

خرمالو
خرمالو

مقدار و نوع قند در میوه خرمالو 13 تا 19 درصد گلوکز می باشد. پوست میوه تا زمانی که کاملا نرسیده باشد، دارای مقدار زیادی مواد تانن است که بهم همین خاطر در کشور ژاپن از آن در صنعت رنگرزی استفاده می کنند.

روش صحیح کاشت درخت خرمالو در باغچه

در قدم اول می بایست یک نهال خرمالو را خریداری نمایید به طوری نهال خریداری شده برای کاشت درخت میوه ی مذکور باید قوت مناسبی داشته باشد و بهتر است از نوع آسیایی و یا آمریکایی آن باشد. در هنگام خرید به این نکته توجه داشته باشید که ریشه های نهال عریان بوده و باید دقت نمود، خطری ریشه ها را تا زمان کاشت تهدید نکند.

لازم به ذکر است با توجه به شرایط پرورش بذر درخت خرمالو برای احداث باغ میوه، رشد درخت به واسطه ی نهال، بسیار آسان تر از از بذر آن می باشد.

بسته به نوع آب و هوای محل زندگی خود، نهال خریداری شده را در اوایل پاییز و یا فصل بهار بکارید. درخت خرمالوی آسیایی، آب و هوایی را ترجیح می دهد که درجه حرارت آن زیر 0 درجه سانتی گراد نباشد، در نتیجه پیشنهاد می شود کاشت آن در اوایل بهار باشد. از طرفی برای ارقام آمریکایی بهتر است زمان کاشت در فصل پاییز باشد که دمای هوا آنچنان به اندازه ی فصل زمستان سرد نیست.

برای کاشت درخت خرمالو در حیاط محلی را انتخاب نمایید که محل مذکور دارای نور زیاد و خاک آن دارای قدرت زهکشی مناسبی است. در نتیجه به صورت کلی می توان گفت محل کاشت درخت خرمالو می بایست در بیشتر ساعات روز دارای نور آفتاب و کمتر از شرایط سایه برخوردار باشد.

از طرفی باید از کاشت نهال در محلی که امکان راکد ماندن آب آبیاری وجود دارد، خودداری نمود. لازم به ذکر است خرمالوی آمریکایی در مقایسه با واریته ی آسیایی آن، مقاومت کمتری نسبت به شرایط نوری نامناسب و همچنین زهکشی بد خاک دارد.

کاشت درخت خرمالو در حیاط
کاشت درخت خرمالو در حیاط

سپس بعد از انتخاب محل مناسب، حفره ای در درون بافت خاک به قطر 7/6 سانتی متر در ارتقاع 5 سانتی متر حفر کنید. در قدم بعدی ریشه های نهال را در درون حفره قرار داده به طوری که پایه ی درخت دقیقا بالاتر از سطح خاک قرار بگیرد.

با طی شدن مراحل قبلی، حفره را توسط مخلوط خاک و کمپوست پر کرده و یک هرم کوچک در اطراف پایه درخت بسازید.

کاشت درخت خرمالو
کاشت درخت خرمالو

پایه ی درخت را توسط مالچ بپوشانید تا ریشه های نهال احساس خنکی داشته باشند. مالچ به این دلیل به خاک اضافه می شود تا آن را پوشانده و از پراکنده شدن آن جلوگیری نماید و از طرفی بتواند از تبخیر بی رویه آب جلوگیری کند.

  • بهتر است از مالچ های دارای مواد آلی استفاده شود تا با رشد درخت خرمالو و فرسایش مالچ ها، مواد مغذی به بافت خاک اضافه شود.

همه چیز در مورد درخت خرمالو تا 3 سال اول

آبیاری درخت خرمالو
آبیاری درخت خرمالو

پس از کاشت درخت خرمالو، روزانه درخت را آبیاری نمایید تا بافت خاک در طی سال اول مرتبا مرطوب شود. ریشه های درخت خرمالو به آرامی رشد می کنند بنابراین آنچه که اهمیت دارد آن است که آنها دائما از آب سیراب شوند.

از آنجایی که خاک محل کاشت درخت خرمالو دارای قدرت زهکشی مناسبی است روند آبیاری خرمالو به گونه ای باشد که هر روز به مدت 30 ثانیه تا یک دقیقه آبیاری درخت انجام شود.

کوددهی درخت خرمالو
کوددهی درخت خرمالو

لازم به ذکر است بعد از سال اول برای آبیاری درختان میوه خرمالو، تنها در زمانی که خاک درخت خرمالو خشک می شود آن را آبیاری نمایید. در ارتباط با موضوع همه چیز در مورد درخت خرمالو می توان گفت که هر چهار ماه یک بار ( سه بار در سال) در طی سه سال، می بایست کوددهی درخت خرمالو با یک برنامه ریزی منظم انجام شود.

میزان کوددهی خرمالو باید به گونه ای باشد که در هر نوبت کوددهی، یک یا دو فنجان (253 تا 907 گرم یا سی سی) کود سه بیست مایع و یا کود سه بیست npk به خاک اضافه شود و با عبور از سه سال، تنها دو مرتبه در سال و یا به عبارتی هر شش ماه یکبار کوددهی درخت خرمالو انجام شود.

در طی سه سال، بنابر آنچه که گفته شد کود مناسب را در اختیار درخت قرار دهید و از کوددهی زیاد برای آن پرهیز نمایید زیرا درخت مذکور می بایست به طور کامل در طی این مدت با خاک خود سازگار شود و کوددهی بیش از حد باعث می شود تا رشد درخت ضعیف تر و محصول نهایی افت کیفی داشته باشد.

در طی سال اول پس از کاشت، با استفاده از یک قیچی تیز از لوازم باغبانی، شاخه های مرکزی را هرس نمایید. در نتیجه ی اینگونه هرس درخت خرمالو، شاخه های دیگر به خوبی نسبت به هم دارای فاصله شده و زاویه ی آنها به سمت بیرون خواهد بود و همگان با یک شاخه مرکزی به سمت بالا حرکت کرده و تنه ی درخت ساخته می شود.

  • پس از سال اول از هرس شاخه ها خودداری کنید مگر آنکه از قبل، شاخه ها شکسته باشند.

با طی شدن سه سال از کاشت و پرورش درخت و در ارتباط با تیتر همه چیز در مورد درخت خرمالو میتوان گفت درخت مذکور میوه دهی را انجام داده و می توانید در زمان مذکور از طعم میوه ی آن نهایت لذت را ببرید.

نگاهی کلی تر به هرس درخت خرمالو

هرس درخت خرمالو
هرس درخت خرمالو

درخت خرمالو کامل را تنها یک بار هرس می کنند و آنهم برای تشکیل شاخه های اصلی می باشد. در سال های بعد، هرس منحصرا به برداشتن شاخه های خشک و قطع سر شاخه های سال قبل، به منظور ایجاد شاخه های جوان می باشد.

زیرا میوه ی خرمالو تنها روی اینگونه شاخه ها ظاهر شده و لذا باید سعی نمود که تعداد این شاخه های جوان تا جایی که امکان دارد بیشتر شود. در زمان هرس درخت خرمالو، تشکیل شاخه های اصلی را به نحوی انجام می دهند که شاخه های اصلی حداقل یک متری از سطح زمین شروع شوند.

تکثیر و پیوند درخت خرمالو

تکثیر درخت خرمالو به وسیله بذر از انواع هسته دار و پیوند انجام می شود.

پایه

بهترین پایه برای پیوند درخت خرمالو، نوع وحشی هسته دار آن است که نام علمی آن D.lotus و به نام خرمندی بوده که در جنگل های محلی مناطق مرطوب ایران به حد بسیار زیادی می روید.

خرمالو ی وحشی دارای میوه ی کوچکی است که طعم آن خوشمزه و قابل خوردن می باشد و درون آن هسته و یا دانه ی زیادی موجود است. در زمستان دانه های آن را استراتیفیه (عبور از یک دوره ی سرمایی) کرده و در بهار سال بعد در خزانه می کارند.

یک سال پس از کشت بذر در خزانه، نهال را به محل اصلی منتقل نموده و اغلب پیش می آید که نهال های جوان در پاییز همان سال کشت، در محل اصلی قابل پیوند می باشند. در این صورت باید آنها را پیوند اسکنه نمود ولیکن معمولا یکسال پس از کاشت، در محل اصلی در فصل بهار به پیوند کردن نهال های جوان اقدام می کنند. در این فصل پیوند مورد استفاده پیوند شکمی از انواع پیوند درختان میوه است.

در پایان اگر شما عزیزان هم در زمینه ی پرورش درخت خرمالو و کوددهی آن سوال و تجربه ای دارید آن را با ما به اشتراک بگذارید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل امتیازات: 95 میانگین امتیازات: 3.9]
۱۹ نظرات
  1. زمزم می گوید

    سلام. با تشکر از اطلاعاتی که در اختیار قرار می دهید می خواستم بپرسم چرا درخت خرمالویی که قبلا میوه می داده برای چند سال میوه نمی دهد؟ درست است که قطع شاخه ها باعث می شود که درخت قهر‌ کند؟ ممنون از توجه شما، زمزم

    1. سینا فتاح زاده می گوید

      سلام دوست عزیز
      سپاس گزارم از محبت شما
      بله دوست گرامی، هرس اشتباه در کنار مواردی نظیر حمله ی آفات و شرایط نامناسب خاک (به خصوص ph خاک) سبب عدم تولید میوه در درخت خرمالو می شود.

  2. پوربیرانوند می گوید

    سلام. ضمن تشکر . میخواستم بپرسم سال اول که نهال را میکاریم که فقط یک شاخه است آیا همین یک شاخه باید هرس شود یعنی قسمتی از آن با استفاده از قیچی بریده شود؟ با تشکر

    1. سینا فتاح زاده می گوید

      سلام عکس نهال رو به شماره ۰۹۱۲۲۴۸۱۶۴۴ واتس آپ کنید.

  3. محرابی می گوید

    سلام من هسته های خرمالو روکاشتم توگلدون وبهار گذاشتم توباغچه نزدیک ۶ سال پیش درخت بلند شد تا ۲ونیم متر رفت بالا منم شاخه های دورش رو حرس میکردم تااینکه کلی بلند شد هر سالم یه عالمه گل میداد بعدهمه گلها می ریخت وخیلی آب نیاز داشت
    عین گل گلدون هر روز احساس پژمردگی داشت اب که میدادم بهتر می شد ولی تا دوسه روز بعد دوباره پژمرده می شد
    توپاییز سر درخت رو از یه متر به زمین مونده قطع کردم
    گفتم شاید دوباره جوانه بزنه
    هنوز که خبری ازش نیست
    به نظرتون میشه پیوند بهش بزنم
    از یه درخت خرمالو مال همسایه که خیلی پر بار ه وهر سال میوه فراوان مزده ؟

    1. سینا فتاح زاده می گوید

      سلام دوست عزیز
      فعلا این کار صلاح نیست اول باید مشخص شه که چه گیاه پژمرده می شده.
      اگر امکانش هست ریشه های اون رو بررسی کنید.

  4. سعید حیدریان می گوید

    سلام
    ممنون از مطالب خوبتون

    1. سینا فتاح زاده می گوید

      سلام
      سپاس از محبت شما.

  5. آرام کهندل می گوید

    آخرش اشاره ای به پیوند خرمالو روی سیب نکردید. مشتاقم بدونم چه سیبی بهتره و چه رقم خرمالو روی سیب بهتر ج میده.
    مهندس آرام. ک.

    1. حمید می گوید

      سلام .خسته نباشید
      خرمالویی که کاشتم الان چهارساله هست ولی تمام میوه هاش از بعد گل دهی خشک‌میشه و در همون حالت ریز از بین میره
      باید چیکارش کنم؟

  6. کاظم می گوید

    سلام و عرض ادب
    میخواستم بدونم چه درختان میوه ای رو میشه به درخت خرمالو پیوند زد؟ یعنی از یک درخت خرمالو چنتا میوه برداشت کنیم

    1. طوسی[email protected] می گوید

      سلام و عرض ادب،
      فقط ارقام مختلف خرمالو را می توان روی یکدیگر پیوند زد؛ خرمالو با هیچ کدام از درختان میوه متداول دیگر هم خانواده نیست.
      ارقام مختلف خرمالو در نهال فروشی های سطح کشور:
      خرمالو گوجه ای(معمولی)، خرمالو موزی(میوه نارنجی کشیده)، خرمالو سیبی شکل(نوع نارنجی و نوع سیاه)، خرمالو سبز، خرمالو فویو و بعضی ارقام متفرقه دیگر خرمالو
      و همچنین درختانی که به عنوان پایه برای خرمالو استفاده می شوند: مانند خرمندی

  7. مهسا می گوید

    سلام وقت بخیر. ما تو حیاطمون طوری هست فقط سه ساعت در روز آفتاب بطور مستقیم به درخت خرمالو میخوره و نهال رو یک ماهه کاشتم. میخاستم ببینم خطری برای درخت نداره و رشد خوبی داره با این میزان نور؟

  8. حسن می گوید

    با سلام
    سال قبل (اسفنذ ۱۳۹۸) نهال خرموالویی کاشتم و شرایط ان خوب بود ولی امسال اوایل بهار شروع به جوانه زدن کرده. به گونه ای که چند تا جوانه زد ولی رشد انها متوقف شده و جوانه های جدید هم خشک شده. ممنون میشم راهنمایی فرمایید

  9. Arezoo می گوید

    سلام.ما سه سال که منزلمان رو جابجا کردیم و تو خونه ی جدیدمون یه درخت خرمالوی حدودا ۱۰ ساله داریم.سال اول که ما اومدیم این درخت خیلی پر بار و خوب بود اما بعد از اون پدرم یه چندتا از شاخه هاشو به منظور هرس کردن برید و بعد از اون سال به سال این درخت بدتر شد الان شاخه های خشک زیادی داره و پارسال هم یک چهارم سه سال پیش میوه داد ،میخواستم بدونم چیکار کنیم دوباره خوب بشه.

  10. حسین می گوید

    سلام خدا قوت
    من ۱۵ فروردین یه نهال خرمالو کاشتم ولی هنوز جوانه نزده بنظر شما مشکلی هست؟؟؟؟
    اولین باره که درخت میکارم و اصلا نمیدونم شرایطش چیه…

  11. سعید می گوید

    با سلام من یک نهال خرمالو کاشتم در ابتدا خیلی رشد خوبی داشت و لی دو هفته ای است که رشد آن متوقف شده و برگ ها در حال چروک خوردن هستند علت چیست

  12. عباس طالبی می گوید

    با سلام. من یک نهال خرمالوی ۳ ساله رو امسال قبل از عید جابجا کردم. وتا این لحظه هنوز جوانه نزده. به نظرتون با توجه به حساس بودن نهال ، اگر بخواد سبز بشه تا کی خودشو نشون میده؟

  13. بیگدلی می گوید

    سلام دوست عزیز
    ضمن تشکر از مطالب مفیدتون
    میخواستم بپرسم کاشت درخت خرمالو برای فضاهای شهری چطوره؟آیا زیبایی ومقاومت لازم رو داره ؟برای مناق شمال غربی که غالبا هوای سردسیری داره

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

جهت ارائه تجربه کاربری بهتر Cookie های شما را ذخیره می کنیم. در صورتی که مایل هستید دکمه "موافقم" را انتخاب نمایید. موافقم ادامه

Privacy & Cookies Policy