کانال یوتیوب پرشیالرن کانال یوتیوب پرشیالرن

محصول زعفران در ایران و جهان

2

در مقاله ای دیگر از سایت پرشیالرن در مورد محصول زعفران و نکاتی در مورد برداشت و مزایای کاشت آن را مرور خواهیم کرد، با ما همراه باشد.

محصول اصلی اقتصادی گیاه زراعی زعفران فقط گل این گیاه می باشد که به دلایل زیر از دیدگاه تخصصی تولید محصولات زراعی بسیار حائز اهمیت می باشد.

1 – برداشت گل زعفران که همان محصول زعفران می باشد، رشد زایشی در ابتدای فصل رشد و نمو و سپس رشد رویشی، این ویژگی انحصاری از نقطه نظر اقتصادی در اقتصاد معیشتی کشاورزان زعفران کار بسیار حائز اهمیت می باشد.

کشاورزان معمولا برای تامین هزینه های زراعت محصولات کشاورزی همیشه مجبور هستند که ابتدا هزینه نمایند.

اگر محصول زراعی و باغی آفات و امراض، طوفان، تگرگ، تنش و استرس گرما، سرما، بی آبی و … را با موفقیت پشت سر بگذارد و به مرحله رسیدگی و برداشت زعفران برسد، در هر سال یک بار و پس از گذشت 6 تا 9 ماه دوره رشد و نمو وابسته به اوضاع بازار و در صورت وجود خریدار، با فروش محصول زعفران می توان هزینه های تولید را تامین نمایند.

ولی کشت زعفران یک استثنا بی نظیر است، چون اول برداشت زعفران (محصول) انجام می گیرد و بلافاصله محصول زعفران قابل فروش به روش نقدی است و بعدا در ادامه دوره رشد و نمو مراقبت های زراعی دیگر انجام می پذیرد که به شرح آن به طور کامل در مقاله ی آموزش کشت زعفران پرداخته ایم.

2 – گل زعفران، کوچک اما ارزشمند است. برداشت و حمل و نقل آن آسان و دارای حجم زیاد نمی باشد و حتی افراد معلول، کم توان، زنان و مردان مسن، کودکان، دختران و پسران قرن بیست و یکم که از گرد و خاک و هوای گرم فراری هستند نیز می توانند سبدی پر از گل معطر زعفران را تا خانه، کارگاه یا کارخانه برای انجام عملیات پس از برداشت زعفران که شامل فرآوری و بسته بندی می شود را حمل کنند.

3 – قابلیت نگهداری زعفران برای مدت 2 تا 3 روز و امکان حمل و نقل گل زعفران جهت فرآوری از منطقه ای به منطقه دیگر یا از کشوری به کشور دیگر وجود دارد.

4 – امکان برداشت زعفران با دست بدون نیاز به تکنولوژی خاص حتی در کشور های جهان سوم که فاقد تکنولوژی هستند به آسانی میسر می باشد. از این رو در مقالات سایت پرشیالرن به شیوه ی کاشت زعفران در گلدان و کاشت زعفران در باغچه اشاره شده است.

برداشت زعفران
برداشت زعفران

5 – سهولت برداشت گل زعفران به توسط کودکان، زنان، افراد معلول، کهنسال و استفاده از نیروی کار ارزان.

6 – عدم نیاز به مهارت خاص در برداشت گل زعفران و سهولت برداشت گل به روش سنتی و عمدتا توسط بانوان.

گل زعفران

7 – محصول زعفران مورد علاقه تمام اقشار جامعه بوده و به دلیل ظرافت گل زعفران و عدم ایجاد گرد و خاک در زمان برداشت زعفران برداشتی لذتبخش دارد.

8 – فرح بخشی عطر و بو هنگام برداشت گل زعفران در صبح زود. کمتر انسان سالم را می توان یافت که هنگام برداشت گل زعفران احساس فرح بخشی ناشی از برداشت گل زعفران به او دست ندهد.

9 – نرم و لطیف بودن گل زعفران و نداشتن هیچگونه خار، و صدمه ندیدن دست هنگام برداشت گل حتی توسط کودکان.

10 – امکان مشارکت ساکنین شهرها حتی متخصصین، هنرمندان، دانشجویان، دانش آموزان و خانم های خانه دار در تولید این محصول به دلیل سر و کار داشتن با گل و مناسب بودن با طبیعت گردی.

11 – تاثیر روحی و روانی مثبت به دلیل برخورد با گل خوشبو و خوشرنگ در برداشت برای تولید کنندگان و برداشت کنندگان گل زعفران.

گل زعفران
گل زعفران

12 – اثرگذاری مثبت عطر مسحورکننده محصول زعفران بر روی محیط زیست اطراف مزارع دارای گل زعفران خصوصا طبیعت خشن حاشیه کویر و مناطق صنعتی و فاقد گل و گیاه در ایران.

13 – اثرگذاری از طریق زیباسازی محیط زندگی روستائیان و شهرها.

14 – جذب پرندگان زیبا به مزارع کشت عفران.

15 – کمک زیست محیطی به زنبور ها در فصول سرد.

16 – عدم نیاز به فرآیند های تشکیل دانه یا برگ و ریشه و عدم نیاز به صرف انرژی بسیار توسط فیزیولوژی گیاه و اتلاف نهاده هایی مثل آب و کود برای تولید انبوه ماده ی خشک و برداشت گل زعفران به محض تشکیل هر روز صبح زود در طی 15 تا 20 روز دوره برداشت گل زعفران.

17 – قابلیت آسان حمل و نقل گل زعفران به محیط کاملا بهداشتی و انجام فرآوری های لازم با هزینه ی کمتر در مقایسه با سایر محصولات.

18 – در معرفی زعفران گل زعفران به عنوان یک محصول صد در صد ارگانیک شنا خته می شود و این ویژگی مختص زعفران می باشد.

19 – عدم نیاز به وسائل مخصوص جهت حمل گل زعفران.

20 – پخش نشدن دانه های گرده گل زعفران در مدت برداشت زعفران در صبح زود و عدم ایجاد آلرژی در کودکان و افراد حساس.

گل زعفران
گل زعفران

با اندکی تامل در امتیازات انحصاری گل زعفران به عنوان محصول قابل برداشت در می یابیم که از جهات مختلف گل زعفران می تواند مورد استقبال و اقبال عموم مردم از تولید کننده تا مصرف کننده قرار گرفته و همانگونه که مصرف زعفران می تواند فرح بخش و نشاط آور باشد، تماشای گل و پخش عطر و بوی گل آن در مزرعه و کارخانه و فروشگاه باعث شادی و ایجاد روحیه ی مثبت و انرژی زا در افرادی شود که با گل زعفران سر و کار دارند.

کشور های تولید کننده زعفران در جهان

گل زعفران
گل زعفران

اگرچه در مورد میزان و تعداد کشور های تولیدکننده محصول زعفران آمار دقیقی وجود ندارد اما به استناد اطلاعاتی که در اختیار اینجانب قرار داده شده است، به طور کلی تولید جهانی زعفران جهان که شامل مصرف تولید کنندگان زعفران در جهان نیز می باشد، حدود 500 تن برآورد می شود.

از این مقدار حدود 100 تن توسط خود تولید کنندگان زعفران در جهان مصرف می گردد و یا در سایر فرآورده های خوراکی، آرایشی، دارویی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.

کشور هایی مثل مراکش، نیجریه، انگلستان، ترکیه، فلسطین، عراق، اسرائیل، اردن، مصر، سوئیس، ایتالیا، اتریش، فرانسه، آمریکا، آذربایجان، پاکستان، هند، بنگلادش نیز تولید کننده زعفران هستند که حدود 15 درصد تولید زعفران جهان را به خود اختصاص داده اند.

ایران اولین تولید کننده محصول زعفران

کشور ایران از نظر کمی و کیفی دارنده رتبه اول تولید زعفران در جهان می باشد، اگرچه آمار تخصصی دقیقی از میزان تولید زعفران جهان در دسترس نیست، اما بر اساس آمار برآورد شده حدود 85 درصد از زعفران تولیدی کل جهان متعلق به ایران می باشد.

همچنین بخش اعظم زعفران تولیدی کشور افغانستان نیز وارد بازار ایران شده و به نام زعفران ایران به فروش می رسد.

از این میان حدود 400 تن محصول زعفران ایران که بر اساس آمار و اطلاعات نه چندان دقیق برآورد شده است، حدود 300 تن از این محصول وارد چرخه رسمی تجارت و خرید و فروش می گردد و سالیانه حدود 100 تن از این 300 تن به اشکال مختلف تجارت چمدانی توسط زعفران کاران، مسافرین، توریست ها، زائرین و یا به شکل قاچاق از مرز ها خارج و در هیچ محلی ثبت نمی گردد.

از کل زعفران تولید شده در ایران، حدود 90 درصد زعفران در استان خراسان جنوبی و خراسان رضوی که در قسمت شرقی سرزمین مان ایران واقع شده اند تولید می گردد.

اسپانیا اولین صادر کننده زعفران

گل زعفران

اگرچه اسپانیا دومین تولید کننده محصول زعفران جهان می باشد ولی این کشور با برنامه ریزی دقیق تجاری و تبلیغاتی توانسته مقاوم اول صادرات این محصول گرانبها را در جهان به خود اختصاص دهد.

اولین صادر کننده زعفران جهان که خود دومین تولیدکننده زعفران جهان نیز می باشد.

با کمال تعجب و شگفتی اولین خریدار زعفران ایران نیز هست. این کشور در بازار اروپا اولین صادر کننده زعفران به بازار غرب می باشد.

آیا این رویه تجاری یک حقیقت نیست که بیانگر بی تفاوتی دست اندرکاران امور تجاری کشور ایران در قبال دسترنج زعفران کاران محروم و بدون حامی می باشد که به یغما می رود؟

لطفا اگر شما هم تجربه ای در کاشت، صادرات یا مواردی از این دست در ارتباط با زعفران دارید آن را با ما به اشتراک بگذارید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل امتیازات: 0 میانگین امتیازات: 0]
۲ نظرات
  1. سیاوش حقگو می گوید

    بسیار عالی و جالب بود

    1. سینا فتاح زاده می گوید

      خواهش می کنم دوست عزیز

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

جهت ارائه تجربه کاربری بهتر Cookie های شما را ذخیره می کنیم. در صورتی که مایل هستید دکمه "موافقم" را انتخاب نمایید. موافقم ادامه

Privacy & Cookies Policy